Friday, December 30, 2011

Border di Luar Blog

Assalamualaikum semua ^^ (wajib jawab !)
Hari ni mimi nak ajar buat boder di keliling blog atau pon di luar blog .
Function border ni untuk menampak kan kekemasan blog korang .
Sebelum tu  PASTIKAN WARNA BORDER TELAH DI-TRASNPARENTKAN.  
pergi DESIGN > TEMPLATE DESIGNER > BORDER COLOUR >CHOOSE TRANSPARENT. 

Rasa nya semua nampak kan anak panah yang menunjukkan ke border tu .. kalau tak nampak tuh mesti korang ada masalah rabun (smbil geleng kepala) oke , siapa tak nampak Sila klik gmbr

1. Dashboard > Design > Edit HTML >.
2. CTRL+F search kod2 ni
.content-inner {
Kalau tak jumpa search ini pula 
.main-outer {
Masih tak jumpa ? jangan Gabra .. search ni pula 
#content-wrapper {

3. Delete kod Yang di bawah , Maybe ada yang tak sama .. Cuba cari yang Iras-Iras
4.pastekan kod ini Di bawah step ke dua

border-top: 1px dashed #000000;

border-left: 1px solid #000000;
border-right: 1px solid #000000;
border-bottom: 1px dashed #000000;

NOTA KAKI
Merah :: Ketebalan border
Ungu :: Jenis border
Biru :: warna border cari DISINI .. ehh , bukan kat SINI ;p