Tuesday, December 13, 2011

Melukis doodle & vector haram ?

Assalammualaikum reader ..

sejak dua menjak ni selalu sangat aku dengar perkataan HARAM . Baru sekarang aku takut lepas baca entry IZARA ... dia tertanya-tanya adakah melukis doodle itu haram ? kenapa dia cakap mcm tuh ?
”Manusia yang paling pedih seksaannya di hari Kiamat, ialah yang meniru Allah menciptakan makhluk (pelukis, penggambar adalah peniru Allah dalam menciptakan makhlukNya” (HR. Bukhari dan Muslim) 

Masa nie aku dah fikir macam2 seksaan di akhirat !! aku dah fikir ' aku lukis vector tuh mcm mana? haram ? aku akan dapat balasan ke ?' serius bila baca aku jadi takut sangat !!


Tapi ada bbrapa gambar yg d perboleh an, Menurut Syaikh Jamil Zainu, ada beberapa gambar yang diperbolehkan :
1. Gambar tidak bernyawa. Iaitu lukisan pohon, bintang, matahari, dan sebagainya dan berupa gambar pemandangan indah yang tidak ada gambar manusia/binatang: ”Apabila anda harus membuat gambar, gambarlah pohon atau sesuatu yang tidak ada nyawanya” (HR. Bukhari)
2. Mainan anak, seperti patung untuk kanak2 yang dipakaikan baju dan sebagainya. Dengan maksud untuk mengajarkan anak sebuah rasa kasih sayang terhadap anak kecil. Aisyah mengatakan,”Saya bermain-main dengan boneka berbentuk anak perempuan di depan Nabi SAW” (HR. Bukhari) 
3. Diperbolehkan gambar yang terpotong kepalanya, sehingga tidak menggambarkan sebagai makhluk yang bernyawa. Jibril berkata kepada Nabi SAW,” Perintahkan orang untuk memotong kepala gambar itu, dan perintahkanlah orang untuk memotong kain penutup (yang ada gambarnya) supaya di jadikan dua bantal yang dapat diduduki” (HR. Abu Daud: dinyatakan Shohih) 
betul ke semua ni ? >,< adakah ia benar ??  

2 comments:

aRa ❤ aFiq™ said...

2 la.. vector ag myerupai an.. huh ~

Zac Rega said...

takut .