Sunday, December 18, 2011

Tutorial :: Download fonts

Assalamualaikum ..

Hari ni aku nak ajar bagaimana nak download font ke Komputer..
korang boleh gunakan untuk Photoscape , Gimp , Photoshop ..

First korang pergi >> Dafont.com untuk cari font yang korang minat .
then tekan download .. Yang aku download ni font jenis Clementine sketch .

selesai je download korang pergi Folder Download korang akan jumpa yang macam ni pula
Right klik > Extract here  setengah orang tak boleh extract kalau tada application Winzip . korang cari lahh kat google laman dia ea ^^ ada yang free ..

Lepas extract akan keluar mcm  kotak warna merah (kertas T) kalau tekan akan keluar Pop up macam di atas .
Next step > Open Folder computer (buka new tab)> Acer (itu jenis komputer aku , klau korang punye jenama lain , cari jenama tuh kat folder lappy korang) > Window
Tengok gambar untuk lebih terperinci
kotak Merah > step pertama bila korang tekan folder computer
Kotak ungu >  klik situ  then cari folder Fonts


pergi ke Folder download korang tadi , cari Kertas T tadi , Right klik > Cut .
kembali ke pada folder Fonts > Paste kan di situ

Done ! korang dah boleh guna sekarang ^^