Friday, January 20, 2012

Date Icon luar body post with freebies

assalammualaikum & salam sejahtera..
hari ni mimi nak ajar skit tentang Date icon ... boleh rujuk gambar ..kalau tak 6pak tekan gambar..
nampak kan anak panah & kotak hijau tuh ? itu laa diaa date icon.. itu example je.. sbb tu laa tak cntik mana ponn.. nak buat macam tu juga ? boleh tengok kat SINI  .. ;))

NOTA KAKI ::oke , ada setengah template Denim/template designer tak dapat buat taw.. yang gmbr di atas tuh blog mimi yang lagi satu ..  Credit Me if you use This tutorial ^^

1. mula-mula tekan sini dulu
2. Settingkan tarikh di blog korang.. cara nya DASHBOARD>DESIGN>EDIT HTML>TICK DI BAHAGIAN DATE ..
 Mimi sarankan korang guna yang macam gambar di atas .. kalau nak guna yang lain pon boleh ;))
3.Tekan CTRL+F serentak cari kod ni
.date-header {
or
h2.date-header {
4. siap  then copy code di bawah ni & pastekan di bawah code .date-header {
height:40px;
margin:-15px -20px -500px -115px;
padding: 30px 300px 105px 10px;
background: url(URL ICON DATE ) no-repeat;
position:absolute !important; position:relative; float:right;
text-align: center;
font-family: tahoma;
font-size:13px;
color: #000000;
}
Blue clues :::!!!
Merah : letak url icon korang .. boleh buat sendiri tapi dengan syarat Width 115 height 65
Biru : saiz font , ubah ikut kesesuaian icon korang
Pink : warna font. boleh cari di sini

 So Korang punye code akan jadi seperti Ini ..

siapa yang pengguna Simple template Mohon delete kod ni yang macam ni

.date-header span {
  background-color: $(date.header.background.color);  color: $(date.header.color);  padding: $(date.header.padding);  letter-spacing: $(date.header.letterspacing);  margin: $(date.header.margin);}

Mimie ada buat kan sikit freebies date icon untuk korang yang malas nak buat..hehe

http://i.imgur.com/0ko6P.png

http://i.imgur.com/m4WCc.png
 http://i.imgur.com/2aZbi.png
 http://i.imgur.com/lrokw.png
 http://i.imgur.com/c0M6q.png
 http://i.imgur.com/b3Td1.png
http://i.imgur.com/VT2RM.png

kalau tak suka , rasa2 macam buruk  simple sangat .. buat laa sendiri ye ;ppp

5 comments:

rishah said...

Blogspot tu kat mne kak ?

Misya_mimie said...

@rishah sori dear .. tersilap ^^ thanks tanye.. actually kat EDIT HTML

rishah said...

tq akak :) tp , nak tnye satu lagi :) harap akak tak marah...sorry... post page option tu nak cari kat mne ?

Misya_mimie said...

@rishah its oke ^^
1.pergi dashboard>design>page element> cari perkataan BLOG POST> tekan EDIT .

rishah said...

@Misya_mimie
tq !!! :D