Friday, January 20, 2012

Pisahkan SIdebar & Blog post

Assalammualaikum .. hari tu mimi ada buat tutor yang macam ni juga .. tapi yang hari tu dan hari ni punya lain..
yang lepas >> Pisah kan main wrapper
>> pisahkan sidebar wrapper .

kali n rupa dia berlainan sikit sebab ::
cunkan header tuh ?#eceheceh# tu my sister ;) tapi blog tu mimi punye ..  saja nak test header mimi buat tu sesuai ke tak en..

Now fokus pada kotak merah tu .. anda nampak ? pattern sekarang org suka buat macam tu kan ? jelous takk?! elehh , ingat diorang je boleh buat ke...kitaa pon boleh buatt laa !

-----------------
FIRST ! ( pisahkan blog post)
1.tekan ctrl+F serentak search 
.post {
 2. dah jumpa? bagus ! bawah kod tu paste kan kod ni lak

-moz-border-radius: 25px;
-webkit-border-radius: 25px;
margin:0 0 1.5em;
padding:20px;
font-size: 95%;
background:#ffffff;
border: 2px solid #ff00ff;
line-height:1.9em;
}
SECOND(pisahkan sidebar)
1.tekan ctrl+F search kod ni pulak
/* Widgets
----------------------------------------------- */
 2.bawah kod tu pulak pastekan kod ni lakk
.sidebar {
-moz-border-radius: 25px;
-webkit-border-radius: 25px;
margin:0 0 1.5em;
padding:20px;
font-size: 95%;
background:#ffffff;
border: 2px solid #ff00ff;
line-height:1.9em;
}

THIRD ( hilangkan background)

1.Design > Template Designer > Advanced > Background > Main background > Transparent

NOTA KAKI :::
Hijau : warna background
biru : warna border
wrna boleh cari sini

NOTA TAMBAHAN !!!
setengah orang tak akan jumpa kod tuh .. so korang ada cara yang lebih mudah kalau tada kod2 tu .. tak payah risau , semua orang pasti dapat buat !

1.Design > Template Designer > Advanced > ADD CSS 
2. So pastekan semua kod2 yang mimi bagi kat situ .. !
so kod korang akan jadi macam ni 

6 comments:

raFizniE said...

x jadi lah...

Misya_mimie said...

@raFizniEguna template apa?

GADIS LAVENDER said...

saya nak guna css, tp x jadi la...misya_mimie nak gak cntik2... :-)

Misya_mimie said...

@GADIS LAVENDER salah try tu .. mimie buat jadi je^^

GADIS LAVENDER said...

@Misya_mimie dah jadi..hehe terima kasih kongsi maklumat...

♥ Lia Abdillah ♥ said...

boleh x awk buat tuto utk cantikkan kotak komen cm awk ni? utk simple template. ty