Saturday, January 14, 2012

Tutorial : header bersambung dengan body

1. Korang buka software korang , tak kisah laa photoshop or gimp.. cara dia sama je ^^
2.Klik FILE >New
3. akan keluar pop up seperti rajah di bawah .. korang ubah ikut kesesuaian blog korang ok .. Make sure size sama dengan Blog width ... caranya : Dashboard> design > Edit hmtl > tekan Ctrl+F serentak search this code  #content-wrapper { (denim)


 4. ambil tool yang di kotak kan di sebelah kiri ..  korang buat laa macam biase .. ;)) tak paham tanya k , mimi tak tahu macam mana nak explain lebih lanjut ^^ hehe
5. korang renovate sampai puas hati k ..
6. Design > Edit Html > Tick widget > search this code #header {
header
Width : tukar kan mengikut  size #content-wrapper .. ( rujuk size width gmbr content wrapper di bawah)
means, 760 tukar ke 800 untuk bagi center
border : 1 px tu tukar ke > 0px
content wrapper
done ! preview first ^^

1 comment:

Leeza Zailan said...

ni untuk denim tmplate je eh ? alaa .. ta dapat na wat . :( haha