Wednesday, March 7, 2012

Tutorial : LUKIS VECTOR GUNA SAI

Ramai yang tanya macam mana nak guna SAI ni . Mimie pun tak la pandai mana sebab baru je explore benda ni , tapi share la sedikit apa yang mimi tahu .. Tutorial ni tentang VECTOR . sapa yang tak pandai lukis guna PS boleh try kat SAI .



Step dia mungkin korang nampak macam panjang .. tapi tak la panjang mana pon .. mudah je.
1.Tekan File  > Open > choose image > ok
2. klik New vector layer
 boleh la rujuk gambar tu . yang warna purple arahan yang perlu di ikut .. warna hijau hanya info tambahan .

3.Pilih curve ( rujuk gambar ) Size brush jangan tebal sangat taw
NOTA PENTING ! Curve ini hanya boleh dilakukan hanya pada layer Vector sahaja. 
so sila Peka ye ^^
 step ni paling Best bagi mimi.. paling mudah ..
4.korang klik gambar korang , follow je shape gambar tu ..nak stop stroke tekan mouse DOUBLE CLICK k . mcm mimie pilih polar bear , so ikut je.
jangan risau kalau tak macam apa korang nak .. kalau nampak mcm Comot ke , buruk ke , senang je..
ikut step kelima.

5. pilih EDIT ( gambar ank panah dekat tempat brush2 tu )
korang hala kan cursor then line2 tu akan bertukar warna biru .. ubah je ikut kemahuan anda

Siap stroke semua tu , time nak mewarna pula..
5.Tekan New layer dulu then baru Tarik ke bawah sekali . Layer tu hanya untuk mewarna sahaja . 
6.pergi balik ke layer VECTOR tadi . korang tekan MAGIC WAND .
7. Klik kat tempat yang hanya nak diwarnakan sahaja.. bila bertukar biru bahagian korang klik tu ignore je. jangan Gabra ..
8. Pergi semuala ke LAYER 2 .. pilih brush & mula la mewarna . jangan risau , bahagian yang lain tak akan kena pon.
Siap warna bahagian tu klik CTRL+D kat keyboard korang .
9 . Ulang step ke 6 sampai habis .

agak buruk sebab tak rajin nak stroke semua .. hehe.. Sample sahaja ni. 
first try guna SAI
kalau tutorial DOODLE next entry oke ^^

1 comment:

Ardini Izzati said...

dinie ada SAI tapi tk reti guna jugak ;)